Ma is fontosak a gyökerek
Heves Megyei Hírlap 2007. 04. 11.

A közelmúltban érdemes művészi kitüntetést vehetett át a tiszanánai születésű Mihályi Győző színművész, a Magyar Színház tagja. Fővárosi otthonában a gyökerek felelevenítésére kértük. – Tulajdonképpen a szüleim már Miskolcon éltek, amikor én születtem – emlékszik vissza a színművész.

– Édesanyám a születésem elött úgy döntött, hogy Tiszanánán, a szülői házban hoz a világra. Abban az id?ben, 1954-ben még jobban bíztak az asszonyok a jól ismert bábában, mint a kórházban. Így történt, hogy a születési helyem Tiszanána lett, habár ekkor a valóban nánai gyökerű szüleim már a nagyvárosban éltek. Édesanyám és nagyanyám között nagyon mély emberi kapcsolat volt, így a középiskolába kerülésemig minden nyarat Tiszanánán töltöttem. Ültem a szénásszekér tetején, ami hihetetlenül magas volt, hordtuk a tejet a tejcsarnokba, fürödtünk a Ballókban, szóval éltük a falusi gyerekek életét, ami felejthetetlen emlék volt egy városi gyereknek.
Az érdemes művész jelenleg Moliére Tartuffe-jében, a Néma leventében és a My Fair Lady-ben is játszik. S mindig öröm – említi meg -, amikor a tiszanánai rokonok színházlátogatásáról hall. – Minden ember életében fontosak a gyökerek – fogalmaz a színművész. – Ha azok nincsenek, akkor a felépítmény nem áll stabilan, nincs mire építkezni. Nekem a gyökerek ma is erősek, hiszem feledhetetlen nyarak voltak azok, amelyeket testvéreimmel a Ballók partján, s a falu úgynevezett katolikus részében töltöttünk.