A Föld Napjának alapgondolata 1970. április 22-én fogalmazódott meg, az Egyesült Államokban élő egyetemi hallgató Denis Hayes ötlete nyomán.

Még abban az esztendőben 25 millió amerikai állt a mozgalom mögé, ma pedig már világszerte több százmillióra tehető azoknak a száma, akik megünneplik ezt a jeles napot. Magyarországon először 1989-ben került sor a Föld Napjának megrendezésére.

A Föld a Naprendszer harmadik bolygója, mely az előttünk jelenleg ismert világban egyedülálló, hiszen páratlanul sokoldalú élet virul rajta. A földi élet körülbelül négymilliárd évvel ezelőtt jött létre, s az évmilliók során hihetetlenül bonyolult rendszerré fejlődött. Az élőlények kölcsönhatása egyensúlyi állapotot hozott létre, mely mindaddig zavartalanul fennállt, amíg az emberi civilizáció be nem avatkozott a természet rendjébe.

Ma már mindenki a saját bőrén tapasztalhatja, hogy Földünk komoly környezeti problémákkal küzd. Ennek elsődleges oka a legtöbb kutató szerint az emberiség demográfiai robbanása, melynek következtében fajunknak egyre több élőhelyre, termőterületre, táplálékra van szüksége. Különösen Ázsiában és Afrikában nő szinte hatványozottan a népesség. Súlyosbítja a helyzetet, hogy ezeken a területeken nem folyik hatékony mezőgazdaság, így a primitív növénytermesztés és állattenyésztés Földünk tüdejét, az esőerdőket veszélyezteti. Mind kevesebb az összefüggő esőerdő. Ez pedig nem csupán az oxigénellátásra jelent veszélyt, hanem megváltoztathatja az időjárást is. Az ember mértéktelen terjeszkedése állat és növényfajok százait pusztítja el nap mint nap és egyre nagyobb veszélybe kerül a föld, a víz, a levegő és az élőlények egyedülálló egyensúlya, mely csak ezen a bolygón van jelen.