Közműre költött milliókat kér vissza a magyar állam
Heves Megyei Hírlap 2007.07.31.

A kormány a napokban módosította azt a rendeletét, amely a helyi önkormányzatok által 2005-2006 években jogtalanul igénybe vett közműfejlesztési támogatások visszafizetésének ütemezéséről szól. A Magyar Közlönyben nyilvánosságra hozott jogszabály szerint az érintett települések köre tovább bővült, Heves megyéből Tiszanánával.

A tartozásokat az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálata nyomán feltárt, a szennyvízcsatorna-hálózatok kiépítése körüli szabálytalanságok miatt rótták ki. Az ÁSZ szerint az ingatlantulajdonosok lakás-takarékpénztári kedvezményeit nem lehetett volna igénybe venni a beruházások alkalmával. Az említett rendelet melléklete tartalmazza a visszafizetésre kötelezett helységek listáját – összesen hatvanhat van -, közöttük szerepel kilenc megyénkbeli község is. Némelyik neve mellett igen tekintélyes összeget tüntettek fel. E szerint Adács törlesztendő adóssága mintegy 118,6 millió forint, Atkáré 81,1 millió, Csányé 84,1 millió. Noszvajnak körülbelül 106,1 millió forintot kell fizetnie. Poroszlótól mintegy 43,1 milliót, Sarudtól hozzávetőleg 33,1 milliót kérnek, a listára újonnan felkerült Tiszanána önkormányzatán pedig 54,8 millió forintot szeretnének behajtani. A megyéből a legkisebb tartozást Újlőrincfalva terhére rótták, 1,66 millió forintot. A névsorban utolsó Vámosgyörk helyzete már sokkal súlyosabb, mivel a községnek közel 90 millió forintot kell visszafizetnie. Szerepelnek a listán Heves megyéhez közeli, ide kötődő települések is, így például Szomolya (81,4 millió forint), Mezőkövesd (26,2 millió) és Tiszafüred (19,6 millió). Ami az ütemezést illeti, a visszafizetés megkezdésének időpontja általában 2010. január 1. vagy március 1., s a törlesztésre 2015. december végéig van lehetőség. Ahol kisebb összegű a tartozás, ott rendszerint ennél rövidebb időtartamot állapítottak meg.
Godó Lajos, a hevesi választókerület egyéni országgyűlési képviselője (MSZP) az önkormányzatok megkeresésére foglalkozott a problémával. Szavai szerint folyamatosan változtak azok a szabályok, amelyek a lakástakarék-pénztári, előtakarékossági kedvezmények felhasználására vonatkoztak. Így fordulhatott elő, hogy egy-egy adott pillanatban “nem voltak szinkronban” az igénylők a jogi lehetőségekkel. Az érintett önkormányzatok közösen az Alkotmánybírósághoz fordultak, döntés még nincs, de 2010-ig van rá idő.