A kerékpár vagy a vizek éve?
Heves Megyei Hírlap 2008.04.01.

A Tisza-Tavi Területfejlesztési Önkormányzati Társulás január közepi kezdeményezése kudarcba fulladt, hiszen nem sikerült támogatást szerezni, amely továbbra is lehetővé tenné az árvízvédelmi töltésen megépült kerékpárút gépjárműhasználatát – tudtuk meg Soltész András újlőrincfalvai polgármestertől, a szervezet elnökétől.

A levélben megkeresett tárcák közül az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium illetékesség hiányában nem foglalt állást, pedig a turizmus hozzájuk tartozik. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szerint eddig is gyalogosan lehetett a horgászhelyeket megközelíteni, az eddigi gyakorlat, vagyis, hogy a gépjárművek közlekedhettek vízügyi engedéllyel a töltésen, “illegális” volt. A Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Minisztérium az egyetlen, amely érdemben foglalkozott az üggyel, s javaslattal élt a Köti-Kövízig-nél egy újabb egyeztetés lefolytatására – mondta az elnök. Kifejtette: továbbra is az a véleményük, hogy a Tisza-tavi horgászatot nem szabad korlátozni a csak szezonális jellegű kerékpározással.
A kerekezésnek és a horgászatnak erősítenie kellene egymást, de nem látják a pénzügyi fedezetét a feltáró utak, őrzött parkolók kialakításának. Megszűnik az esélyegyenlőség: aki nem rendelkezik csónakkal, kishajóval, az nehezen jut horgászhelyhez. Szerinte még a szezon beindulása előtt létre kellene jönnie a kompromisszumnak, hogy a vizek éve ne csak a kerékpárról szóljon. Igaz, 2004-ben, az építési engedély kiadásakor az önkormányzatok nem fellebbezték meg a határozatot, de a konzorciumi szerződés megkötésekor megállapodtak, hogy vízügyi engedéllyel és bizonyos korlátozásokkal lehet közlekedni a gáton. Egyedül a környezetvédelmi tárca válaszolt érdemben.