Októbertől kétmilliárdért épül a tiszai ökocentrum
Heves Megyei Hírlap 2008.06.27.

A kormány szerdai ülésén döntött a Tisza-tavi Ökocentrum projektjének támogatásáról. A nagyszabású fejlesztésről csütörtökön Sós Tamás megyei közgyűlési elnök, szocialista országgyűlési képviselő és Godó Lajos szintén MSZP-s honatya, a Tisza-tavi Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke tartott sajtótájékoztatót Egerben, a Megyeházán.

Elmondásuk szerint a 2001-ben indult projekt hosszas előkészítő munka és több kényszerpihenő után végre bekerült az Új Magyarország Fejlesztési Terv kiemelt projektjei közé. A beruházás összesen 2,22 milliárd forintba kerül majd. Ebből 87,5 százalékot az Új Magyarország Fejlesztési Terv európai uniós és hazai forrásaiból fedeznek, míg a fennmaradó önrészt a projektgazdaságot vállaló poroszlói önkormányzatnak kell előteremtenie.
A Tisza-tó Magyarország második legnagyobb tava, a Világörökség része, temérdek természeti kincs rejtekhelye. A Poroszlón megvalósuló ökocentrum az egész Tisza-tavi turisztikai régióra hatást gyakorol. Ez a fejlesztés lesz a Tisza-tavi turizmus eddigi legrangosabb projektje. A tervekben új épület építése, eszköz- és infrastruktúrafejlesztés is szerepel.
A már meglévő ökoturisztikai tanösvényhez kapcsolódva megépülhet egy vízi állat- és növénykert, Európa legnagyobb édesvizű, mintegy 600 ezer literes akváriuma. A létesítmény bemutatja majd a tiszai természeti értékeket, az élővilágot, de a panorámatoronyból is gyönyörködhetnek majd az ide látogatók a Tisza-tó látványában. Kialakítanak egy háromdimenziós vetítőtermet, s egy százfős konferenciatermet is. A fogyatékkal élőknek példaértékű akadálymentes horgászhelyeket hoznak létre. A vendégeket műholdas GPS navigációs rendszerrel támogatott gyalogos, kerékpáros és vízi turistaútvonalak is várják.
A megvalósításnak idén október elsején látnak neki, s várhatóan 2010 szeptemberének a végére fejezik majd be a munkálatokat. A nyitást követően évente kétszázezres látogatószámmal kalkulálnak, s mintegy húszfőnyi kiszolgáló személyzetnek munkát is ad majd az ökocentrum, nem beszélve a járulékos hatásokról, a nagy forgalom miatt erősödő helyi vállalkozásokról, a növekvő adóbevételekről.