Szemetet is hoz magával a levonuló tiszai árhullám
Heves Megyei Hírlap 2008.07.29.

Hiába lesz a héten jó idő, a strandolni vágyók mégsem örülhetnek: a Tisza áradása miatt nem használhatók a szabad vizű strandok. – Az esőzések nyomán két árhullám indult el a folyó felső szakaszáról – tudtuk meg Fejes Lőrinc kiskörei szakaszmérnöktől -, ami Heves megyébe érve már egy árhullámot alkot. A számítások szerint szerdán vagy csütörtökön megszüntetik a duzzasztást, szabad átfolyást engednek a folyónak.

Az első fokú készültség már most biztos, ám a másodfokra is van esély, hiszen 700-750 centiméter között várják a tetőzést. Rossz hír a héten nyaralóknak, hogy a kiskörei strand használata nem ajánlott, hiszen az uszadékos, hordalékos víz semmiképp nem alkalmas fürdőzésre.
Hasonló a helyzet a Tiszanána-Dinnyéshát közötti stranddal és csónakkikötővel. Abádszalókon jobbak a körülmények, ámbár arra számítani kell, hogy a vízzel együtt jelentős mennyiségű kommunális szemét is sodródik.
A folyó felső szakaszán percenként ötszáz flakont számoltak, ennek egy része elérheti a strandolásra használt partszakaszokat is. A romániai Borsabányánál, egy zagytározóban történt gátszakadás után még nem tudni, hogy a nehézfémszennyezés mikor és milyen koncentrációban éri el a Tisza hazai szakaszát. Magyar mérések még nincsenek.