2007 októberében határozta el Tiszanána Község Önkormányzat képviselő testülete, hogy benyújtja pályázatát az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-Magyarországi Operatív Programjához „Európai szintű oktatás feltételeinek megteremtése Tiszanánán” (ÉMOP-4.3.1/2F-2f-2009-0033) címmel. A 2 fordulós pályázat sikeres volt, így a közbeszerzés lefolytatása után 2009 és 2010 évben európai uniós támogatásból újulhat meg az Iskola székhelyépülete, a régi Iskola épülete, a Tornaterem, a Napközi otthon és az Óvoda két épülete. A munkálatok idén szeptember harmadikán kezdődtek el, az eddigi történésekről, a jelenlegi és a várható helyzetről december 8-án tartott sajtótájékoztatót az önkormányzat, melyet a hivatalos Nyitóértekezlet követett.
A Községháza nagytermében megjelent meghívott vendégeket és érdeklődőket Dr. Tóth József polgármester köszöntötte, kiemelve, hogy az európai uniós támogatások mennyiben lendítették előre a település életének mindennapjait 2004.05.01. óta. A közoktatási intézmény épületeinek felújítása egy, a kor követelményeinek megfelelő,  versenyképes intézmény kialakítását jelentik. Köszöntötte Csabáné Hegedűs Anna tervezőt, Dr. Lovas László és Herpai Ferenc műszaki ellenőröket, a közoktatási tárulás társtelepülésének polgármesterét Német Istvánt, Bálint Györgyöt a kivitelező Bau-Vertikál Kft építésvezetőjét, majd átadta a szót Márkus János András projektmenedzsernek.
A projektmenedzser részletes tájékoztatást adott a projekt előkészítési feladatairól, majd a megvalósítás lépéseit mutatta be. Az előzményekről elmondta, hogy egy éveken át tartó hosszú közös gondolkodás eredménye a pályázat benyújtása, hiszen egyre nagyobb gondot okozott az épületek romló állapota, illetve a növekvő rezsiköltségek előteremtése.
A projekt során sor kerül az épületkomplexum fűtési rendszerének, víz, szennyvíz és villamos hálózatának korszerűsítésére, a hideg és meleg burkolatok cseréjére a tantermekben és a folyosókon, az épületek akadálymentesítésére, a lift beépítésére a székhely Iskolába, valamint az elöregedett nyílászárók cseréjére. Az energiatakarékos megoldások között a hőfokszabályzók és a víztakarékos öblítőtartályok felszerelése, a nyílászárók cseréje és a homlokzati hőszigetelések elkészítése történik.

Az oktató-nevelő munkát segítve a tartalmi fejlesztéshez szükséges eszközök beszerzésére is sor kerül, többek közt tantermi és egyéb kiegészítő bútorok, szemléltető és készségfejlesztő eszközök, sporteszközök érkeznek.

Az infrastrukturális fejlesztésekkel párhuzamosan egy TÁMOP pályázatban elnyert támogatással, ill. az abból megvalósuló pedagógiai képzésekkel megvalósulhat az intézményben a tartalmi fejlődés is. Ezen kívül egy TIOP pályázaton elnyert támogatással az intézmény informatikai fejlesztése is magvalósul.

A felújítás kivitelezésének befejezési határideje 2010. június 30.
A továbbiakban Herpai Ferenc műszaki ellenőr tartott előadást az építkezéseken zajló eddigi munkafolyamatokról, majd a tájékoztató résztvevői az építésvezető kalauzolásával bejárhatták az építési területeket és meggyőződhettek arról, hogy milyen ütemben haladnak a munkálatok.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Sajtóközlemény - Közoktatásfejlesztés