Magyarország erdeiben a rendkívül gyors felmelegedés, a kánikulai meleg és a csapadékmentes időjárás miatt fokozott tűzveszély alakult ki, ezért az erdőkre, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belüli területre – átmeneti időre – 2011. július 8-tól a vidékfejlesztési miniszter általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el.

A tilalom idején tilos a tűzgyújtás a fentebb felsorolt területeken kijelölt tűzrakó helyeken is, valamint a közút és vasút menti fásításokban, beleértve a parlag- és gazégetést is.

A hatóságok felhívják a közúton és vasúton utazók, a természetben kirándulók, valamint a mezőgazdasági területeken dolgozók figyelmét, hogy fokozottan figyeljenek környezetükre, az égő cigarettát ne dobják el, mert ez kiemelkedő tűzveszéllyel jár vagy akár egy üvegdarabon fókuszálódó napsugár is nagy kiterjedésű tüzekhez vezethet. A kiszáradt árokparton, a vasúti töltések és utak mellett keletkező tüzek sok esetben nem csak a közlekedést, hanem közvetlenül erdő- és mezőgazdasági területeket is veszélyeztetnek.

Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket, azaz a tűzgyújtási tilalmat megszegi, szabálysértést követ el. Az elrendelt tűzgyújtási tilalom visszavonásig érvényes.

További információkat találnak az erdőtüzek elleni védekezésről a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján a www.katasztrofavedelem.hu oldal lakossági információk, katasztrófa-típusok menüpont alatt.

Budapest, 2011. július 8.
Hajdu Márton pv. főhadnagy
helyettes szóvivő
06-20-669-3613